Συνέντευξη του Imi Lichtenfeld για το Krav Maga στο περιοδικό People (15 Νοεμβρίου 1975)
Μία συνέντευξη ενός ανθρώπου, που γράψει ιστορία και έχει αποβιώσει εδώ και δεκαετίες, αποτελεί ιστορικό αρχείο (ντοκουμέντο).

Δημοσιεύτηκε σε ελληνική ιστοσελίδα, μια μετάφραση της εν λόγω συνέντευξης, που συνοδεύτηκε από τα παρακάτω εισαγωγικά σχόλια:
• < Ένα πολύ σημαντικό άρθρο για το krav maga από τον ιδρυτή του, Imi Lichtenfeld, στο περιοδικό People, δημοσιευμένο στις 15 Νοεμβρίου 1975 >.
Καταρχήν, το άρθρο είναι γραμμένο από τον Arturo F. Gonzalez Jr. και όχι από τον Imi, ο οποίος του παραχώρησε τη συνέντευξη. Ο δημοσιογράφος παραθέτει τα λόγια του Imi, εντός εισαγωγικών.

• < Ο ίδιος ο Imi, φανερώνει ξεκάθαρα τη βασική αρχή και τη διαφορετικότητα των πολιτών με το στρατιωτικό κραβ μαγκά >.
Ο δημοσιογράφος, μεταφέρει τη λόγια του ΙΜΙ ότι: « Όταν μία πολεμική τέχνη γίνεται άθλημα, όπως για παράδειγμα το τζούντο, οι θανατηφόρες κινήσεις πρέπει να περιοριστούν. Αυτό καταστρέφει την βασική αρχή του Κραβ Μαγκά: «αυτομάτως τερματίζεις τη μάχη, όταν δώσεις ένα τέλος στον αντίπαλό σου ». Συνεπώς, ο ΙΔΡΥΤΗΣ τους συστήματος, είναι ευκολονόητο ότι το μόνο, που δεν πρόκειται ποτέ να κάνει, είναι να καταστρέψει τη βασική αρχή του συστήματός του.
Ο δημοσιογράφος, γράφει ότι: « Ο Imi προγραμματίζει τους μαθητές του, σαν να είναι υπολογιστές». Η χρονική στιγμή, που γράφεται αυτή η πρόταση, αφορά το παρόν, δηλαδή το έτος 1976, όταν και δόθηκε η συνέντευξη από τον ΙΜΙ. Προφανώς ό ΙΜΙ εκείνη τη χρονική στιγμή εκπαιδεύει τους μαθητές του, σύμφωνα με τα όσα λέει στη συνέντευξη.
Ο δημοσιογράφος μεταφέρει τα λόγια του Imi: « Από την στιγμή που έχεις όλες τις κασέτες μέσα στο κεφάλι σου, μπορείς να νικήσεις τον οποιονδήποτε. Τα μάτια σου υπολογίζουν τη γωνία που σχηματίζει το σώμα σου με τον αντίπαλο και εκτελούν τους υπολογισμούς για σένα ». Συνεπώς, ο τρόπος που εκπαιδεύει ο ΙΜΙ, ακόμα και μετά την αποστράτευσή του, είναι ο ίδιος, διότι αυτή είναι η πεμπτουσία του Krav Maga.
• < Επίσης αναφέρει για τους 8 πρώτους κάτοχους μαύρων ζωνών, ότι δεν γνώρισαν το κραβ μαγκά στην στρατιωτική του μορφή, όπως ο Eli Avikzar και Boaz Aviram (πρώτες μαύρες ζώνες στρατιωτικού κραβ μαγκά), αλλά στην αγνή μορφή του, δηλαδή κραβ μαγκά πολιτών >.

Ο δημοσιογράφος, γράφει ότι: « Έχει γίνει διεθνώς αναγνωρίσιμη με οκτώ κατόχους μαύρων ζωνών ». Ενώ σε κανένα σημείο της συνέντευξης δεν αναφέρεται ότι αυτοί οι οκτώ κάτοχοι μαύρων ζωνών, δεν γνώρισαν το Krav Maga στη στρατιωτική του μορφή. Το πιο αναληθές είναι ότι σε κανένα σημείο στη συνέντευξη, δεν αναφέρονται τα ονόματα των Eli Avikzar και Boaz Aviram.

Εύκολα, ο νοήμων αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι ο ΙΔΡΥΤΗΣ του Krav Maga, σε όλο το βίο του εκπαίδευε με τον ίδιο τρόπο και ακολουθώντας τις βασικές αρχές, που ο ίδιος έθεσε ως θεμέλια του συστήματος. Μέχρι όσο του επέτρεπαν οι δυνάμεις του, επέβλεπε, αξιολογούσε και παρακολουθούσε την πρόοδο των υψηλόβαθμων εκπαιδευτών του, αλλά και των μαθητών τους. Ενώ, στην εν λόγω συνέντευξη δεν γίνεται διαχωρισμός στον τρόπο εκπαίδευσης στο Krav Maga.
Η βασική αρχή: «αυτομάτως τερματίζεις τη μάχη, όταν δώσεις ένα τέλος στον αντίπαλό σου», δεν σημαίνει ότι πρέπει να σκοτώσεις τον αντίπαλο. Η κάθε μάχη είναι διαφορετική, το ίδιο και ο κάθε αντίπαλος. Άλλωστε η πιο γνωστή ρήση του ΙΜΙ είναι : « So that one may walk in peace», δηλαδή, « Ο άνθρωπος να πορεύεται εν ειρήνη».
Είναι ασέβεια και προσβάλει τη μνήμη του ΙΜΙ, κάθε προσπάθεια να ερμηνευτούν τα λεγόμενά του προς ίδιον όφελος. Διαστρεβλώνοντας το περιεχόμενο μιας συνέντευξης επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα ψεύτικο πέπλο, για να δικαιώσει ορισμένους ασεβείς τυχοδιώκτες.
Προς αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, παρατίθεται μεταφρασμένη η συνέντευξη που έδωσε ο ΙΜΙ στον Arturo F. Gonzalez Jr. στις 15 Νοεμβρίου του 1976 και σύμφωνα με την παρακάτω αναδημοσίευση από το περιοδικό PEOPLE. -kosher-kungfu-but-imi-lichtenfelds-new-martial-art-is-a-deadly-affair-vol-6-no-20/

Αποκαλείται «Kosher Kung Fu» όμως η νέα πολεμική τέχνη του Imi Lichtenfeld είναι μία θανατηφόρα υπόθεση.
«Προσπάθησε να με στραγγαλίσεις, παρακαλώ», ζητάει με ευγένεια ο εξηνταεξάχρονος Imi Lichtenfeld, από το Τελ Αβίβ, από έναν από τους μαθητές του. Καθώς ο νεοφώτιστος μαθητής εφορμά, η άκαμπτη παλάμη του Imi προβάλει και κηλιδώνει την τραχεία του επιτιθέμενου. «Δεν ήθελα να παλέψω», εξηγεί ο Imi. «Τώρα, εσύ δε θέλεις να παλέψεις. Στην πραγματικότητα, είσαι τυχερός αν είσαι ακόμα ζωντανός».
Ο Imi, 168 εκατοστά και 68 κιλά, είναι ο δημιουργός μίας θανατηφόρας πολεμικής τέχνης που ονομάζεται Κραβ Μάγκα. Το όνομα προέρχεται από τις εβραϊκές λέξεις krav, που σημαίνει μάχη και maga, που σημαίνει επαφή. Οι ασεβείς την αποκαλούν «Kosher Kungfu» .
Έχει γίνει διεθνώς αναγνωρίσιμη με οκτώ κατόχους μαύρων ζωνών. Αλλά στην αγνή μορφή του, το Κραβ Μαγκά είναι πολύ επικίνδυνο για ευρέως διαδεδομένο ανταγωνισμό. «Όταν μία πολεμική τέχνη γίνεται άθλημα, όπως για παράδειγμα το τζούντο, οι θανατηφόρες κινήσεις πρέπει να περιοριστούν», λέει ο Imi. «Αυτό καταστρέφει την βασική αρχή του Κραβ Μαγκά: αυτόματως τερματίζεις τη μάχη, όταν δώσεις ένα τέλος στον αντίπαλό σου».
Ο Imi διδάσκει σε ένα γυμναστήριο έξω από το Τελ Αβίβ. Άτεκνος, ζει εκεί κοντά με την επί 16 χρόνια σύζυγό του, Elana. Όταν ο Ισραηλινός στρατός σχηματίστηκε το 1948, ήταν επιλοχίας, επικεφαλής όλης της εκπαίδευσης για Μάχη Σώμα με Σώμα. «Αυτό που δίδασκα», εξηγεί, «ήταν ένας μοναδικός συνδυασμός τζούντο, καράτε, αϊκίντο, κουνγκ-φου και πυγμαχίας». Οι τακτικές του έχουν τώρα καθιερωθεί στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις. Εάν οι Ισραηλινοί αλεξιπτωτιστές, στην πρόσφατη αποστολή διάσωσης στο Entebbe, πολεμούσαν τους Ουγκαντέζους σώμα με σώμα, θα είχαν χρησιμοποιήσει το Κραβ Μάγκα.
Ο Imi προγραμματίζει τους μαθητές του, σαν να είναι υπολογιστές. «Από την στιγμή που έχεις όλες τις κασέτες μέσα στο κεφάλι σου», υπόσχεται, «μπορείς να νικήσεις τον οποιονδήποτε. Τα μάτια σου υπολογίζουν την γωνία που σχηματίζει το σώμα σου με τον αντίπαλο και εκτελούν τους υπολογισμούς για σένα».
Η ουσία του Κραβ Μάγκα είναι η οικονομία κινήσεων, σε συνδυασμό με ευφάνταστες προσθήκες στις άλλες πολεμικές τέχνες, τις οποίες ο Imi θεωρεί υπερβολικά άκαμπτες. Οι μαθητές του Imi διδάσκονται να περιορίζουν τα χτυπήματα των αντιπάλων τους, στο εξωτερικό μέρος των χεριών και των ποδιών τους, ενώ χτυπούν στον λαιμό, στην κοιλιά, στο στήθος και στην γεννητικά όργανα. «Έχω εξελίξει μία κίνηση με μαχαίρι», λέει ο Imi, «που κανένας αντίπαλος δε μπορεί να σταματήσει. Όμως δε θέλω να την καταγράψω. Είναι πολύ επικίνδυνη».
Ο Imi μεγάλωσε στην Μπρατισλάβα της Τσεχοσλοβακίας, όπου ο πατέρας του, ο Samuel, ήταν αστυνομικός επιθεωρητής και ευρωπαίος πρωτοπόρος στις πολεμικές τέχνες. «Ίδρυσε μια σχολή ζίου-ζίτσου το 1907», θυμάται ο Imi. «Ήταν ένας καλός αστυνομικός. Έπρεπε να είναι σκληρός για να επιβιώσει.»
Το ίδιο έκανε και ο Imi. «Ξεκίνησα να μάχομαι τον αντισημιτισμό την δεκαετία του ΄30», λέει. «Όταν οι συμμορίες της χιτλερικής νεολαίας συνήθιζαν να ξεχωρίζουν τους νεαρούς Εβραίους άνδρες στους δρόμους, ήταν είτε να χτυπηθείς, είτε να τρέξεις. Βρήκα το να χτυπηθείς πιο ικανοποιητικό».
Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Imi υπηρέτησε σε ένα τσέχικο τάγμα εξόριστων, στο οποίο κατατάχτηκε, αφού τον διέσωσε ένα βρετανικό καταδρομικό, από ένα πλοίο που βυθιζόταν στην Μεσόγειο. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του πέθαναν στους θαλάμους αερίου των Ναζί. Στο τέλος του πολέμου εγκαταστάθηκε στην Παλαιστίνη. Πολίτης, από το 1963, ο Imi εξακολουθεί να αφιερώνει ολόκληρη τη μέρα, και ειδικεύεται στην εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών, κομάντος και καθηγητών φυσικής αγωγής.
Στην παρούσα φάση ο Imi, προσπαθεί να τροποποιήσει το Κραβ Μάγκα, ώστε μη θανατηφόρα αυτοάμυνα να μπορεί να διδαχτεί στους νεαρούς Ισραηλινούς. «Θέλω όλοι σε αυτήν την χώρα», λέει, «να είναι έτοιμοι για μια μάχη».